Jag (John Lorentzson), Rasmus Kaj och Martin Björnebro satt en kväll (2024-07-25) och pratade om några olika datorer som står i displaymontern i Stackens lokal, bland annat den svenska datorn Esselte 100 från cirka 1980. Sladdar saknades, men det var inte ett problem.
Jag (John Lorentzson), Rasmus Kaj och Martin Björnebro satt en kväll (2024-07-25) och pratade om några olika datorer som står i displaymontern i Stackens lokal, bland annat den svenska datorn Esselte 100 från cirka 1980. Sladdar saknades, men det var inte ett problem.
Med ett chassi byggt som en stridsvagn (eller iallafall som en Volvo 740) och ett tangentbord som känns som trött yogurt i en rostig skål är Esselte 100 inte den mest ergonomiska datorn att använda. Den vinner inte heller I/O tävlingen med två proprietära portar för printer och kassettbandspelare, och ingen (extern) expansionsport. Naturligtvis försökte vi få igång den.
Det första problemet var att vi inte kunde hitta något 9 volt nätaggregat. Det andra problemet var att vi inte visste om kontakten var center positive eller center negative. Vi har något av en brist på elektronikutrustning så det fanns inte mycket vi kunde göra åt det första problemet. Det andra problemet kunde vi lösa genom att skruva isär datorn. Jag skruvade loss ena sidan och upptäckte att sladdarna var artigt färgkodade och att det var center positive. Då återstod problemet att faktiskt få in strömmen i maskinen.
Som sagt hade vi inget bra 9 volt nätaggregat, så jag började gräva i batterilådan. Det fanns inga 9 volt batterier där, men det fanns några AA batterier (eller "LR6", som Martin insisterar att jag kallar dem). Bra nog! Med 6 stycken batterier i hand var jag redo att sätta igång.
Steg 1 var att sätta fast en sladd i jord. Jag fiskade ut en passande jordig sladd (dvs. grön och gul) ur en verktygslåda och började försöka sätta fast den i ringen på RCA jacket som strömmen ska komma in genom. Efter cirka 15 minuter av skruvande och klämmande behövde jag ge upp. Jag bestämde mig att någon skulle behöva hålla fast den sladden.
Sedan behövdes en till sladd för plussidan. Det var lite svårare eftersom det inte finns någon stor praktisk punkt att använda. Jag kunde heller inte hitta en bra sladd så jag tog två mätsladdar från multimeters och satte ihop dem så att vi hade en lång sladd med spets på båda ändar. Någon får hålla fast den också.
Sedan behövde vi seriekoppla batterierna och det finns många möjligheter här. Man kan till exempel:
Den sista lösningen verkade enklast, så jag och Rasmus började leta efter något som kunde passa.
Nästan direkt hittade Rasmus en hyllkonsol. Perfekt. Batterierna är för stora för att faktiskt gå ner i rännan, men det var inte nödvändigt. Den ger en bra lutning som kan hålla ihop batterierna genom dragningskraften, men batterierna glider inte av, och det är allt jag någonsin kan be en hyllkonsol att göra. För att se till att den stod upp klämde vi in ena ändan under en datorskärm.
Det sitter en liten lysdiod på datorn och jag bestämde mig att allt jag behövde var att se den lysa, sedan skulle jag vara nöjd. Vi placerade batterierna i "magasinet" och tejpade fast jordsladden till minussidan på batteriet längst bak. Rasmus höll fast plussidan med de kombinerade mätsladdarna, jag höll fast jord sladden, och datorn kom till liv. Alla var nöjda.
Jag var inte nöjd. Nu när vi visste att datorn tog emot ström kändes det nödvändigt att se den generera en bild. Jag kan inte exakt förklara varför det kändes nödvändigt, men det var det, på samma sätt som det är nödvändigt att säga "hö hö" när man ser schackfärgen på julafton.
Vi hade en TV redo att använda, men ingen antennsladd kunde hittas. Ett alternativ behövdes. Just då kastade Harald Barth en Cat 5 kabel på golvet som han sa var trasig. Plastflärparna som brukar hjälpa kontakten förbli kopplad saknades på båda sidorna. Jag kastade mig på den nästan direkt och drog genast till mig närmaste sax.
Lite kabelvåld och kabeltvinning senare hade jag min antennkabel. Den hade gått från twisted pair till twisted octet (alla trådar hoptvinnade). Sen var det bara att klämma in min fina antennsladd i jacken på både TV:n och datorn.
Och till sist var det den där "jord" grejen som är så viktig. Normalt sätt delar TV:n och datorn jord genom den yttre ringen på antennsladden, men i vårt fall fanns det ingen ring, så en extern jordkoppling behövdes. Jag tittade runt i lokalen men inget verkade passande. Antennjacket på TV:n sitter på baksidan och datorn stod framför TV:n med sitt jack på höger sida.
Efter ett tag kom Harald med lösningen: ståltråd. En lång bit ståltråd sattes i en ring runt utsidan av antennjacket på TV:n och leddes runt sidan till någon passande punkt på datorn där den kunde våldsamt klämmas in.
Efter att kopplingen var testad med en multimeter satte vi på TV:n. Det finns ingen garanti att datorn skickar sin bild på en särskilt normal frekvens, så en kanalsökning var nödvändig. Som tidigare applicerade jag och Rasmus ström medans Harald startade kanalsökningen.
Efter ett tag hittade TV:n en kanal och vi tog bort strömmen. Man inte kan lita på en TV att göra rätt sak i något tillfälle så vi väntade ett par minuter så att hela kanalsökningen blev klar. Efter den var klar valde vi den nya kanalen och satte ström i datorn igen.
En bild! Något suddig, men nästan läsbar om man redan vet vad det
står. Dicander skrev in det klassiska exempel programmet 10 PRINT
"STACKEN" \n 20 GOTO 10
och det fungerade helt okej. Något verkade
dock konstigt med texten, men med den här bildkvalitén spelar det
ingen roll. Datorn fungerar och det är den viktiga saken.
Protokoll från extramötet som uteslöt en medlem.
Denna kopia har dolt namnet på den uteslutna medlemmen. För mer info, kontakta styrelsen eller hitta pappers kopian i arkivlåda.
Mötet öppnades 19:32.
Dicander vald till ordförande.
Det beslutades att mötet var stadgeenligt utlyst.
Simon Sandblom och Magnus Ahltorp valdes till justeringsmän och rösträknare.
John vald till sekreterare.
Dagordningen godkändes.
Närvarande medlemmar med rösträtt:
Hugo Ameln, Simon Sandblom, John Lorentzson, Stellan Lagerström, Martin Björnebro, Harald Barth, Olof Sjödin, Marcus Dicander, Magnus Ahltorp, Jonas Vendel, Francisco Manríquez
[NAMN] uteslöts från Stacken av styrelsen och detta möte bekräftade det beslutet. Styrelsen anser att [NAMN] har motverkat Stackens syfte genom att göra andra medlemmar obekväma och skadat dess anseende genom att agera som representant för Stacken utan tillstånd.
Efter debatt bestämdes det att röstning skulle påbörjas.
Votering genomfördes.
Totala röster: 8 ja (uteslut [NAMN]), 2 nej (uteslut ej [NAMN]). Majoritet var för att utesluta [NAMN].
Det beslutades att [NAMN] utesluts från Stacken.
Francisco reserverade sig mot beslutet.
Mötet avslutades 20:40.
Protokoll fört vid Stackens vårmöte 2024, torsdagen den 7:de mars klockan 19:35 i V21.
Mötet öppnade kl. 19:35.
Marcus Dicander blev vald till mötesordförande.
John Lorentzson blev vald till mötessekreterare.
Det beslutades att mötet var stadgeenligt utlyst.
Dagordningen blev godkänd.
Rasmus Kaj och Simon Sandblom blev valda till justeringsmän.
Närvarande medlemmar med rösträtt var: Marcus Dicander, Stellan Lagerström, Hugo Ameln, Magnus Ahltorp, John Lorentzson, Zofia Lukasiewicz, Martin Björnebro, Simon Sandblom, Viktor Kryg.
Under 2023 hölls möten varje Torsdag. Ett par bra servrar, "Twix" & "Raider", har satts i drift till viss del. Vi deltog i kårens dag halvofficiellt. Kåren anser att vi inte har tillräkligt med medlemmar som är THS-medlemmar men är inte transparanta om räkningsprocessen.
Några medlemmar besökte UPDATE i Uppsala. Dicander och Haba besökte ett datormuseum i Strängnäs.
En gammal VT220 terminal togs ut ur datorhallen och demos har skrivits för den. Den planeras användas vid rekrytering. Demoprogram inkluderar en bitmap logga + QR kod, en Juliafraktal, Conway's Game of Life, och Bad Apple. Detta var en faktor som ledde till att vi tidigt 2024 skaffade ett nytt nätaggregat till C64:an som stått i displaymontern länge.
Ett event hölls där Stacken blev inbjuden till en föreläsning om monader som hölls av Dicander.
Balansräkning presenterades och accepterades. Balansräkningen finns som bilaga.
Revisionsberättelsen för 2023 presenterades.
Undertecknade av föreningen utsedda revisorer har reviderat räkenskaperna för år 2023. Vi har granskat bokföring inklusive resultaträkning, balansräkning och inkomster/utgifter samt verifierat kontosaldo.
Revisionen finner inget att anmärka på utan bokföringen synes vara i föredömlig ordning. Revisorerna tillstyrker härmed att vårmötet beviljar styrelsen ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2023.
Stockholm 2024-03-06
Mötet beviljade 2023 års styrelse ansvarsfrihet.
En fråga ställdes av Simon om Stackens budgetöverskott och låg spendering. Stacken har tidigare sparat pengar tidigare när det fanns risk om att förlora lokalen. Det finns saker som Stacken borde spendera pengar på men den låga spenderingen ansågs inte vara ett systematiskt problem. Det föreslogs att om det fanns fler studentmedlemmar kunde Stacken ibland köpa mindre hårdvara till deras projekt.
Expansion av fokus på retrodatorer diskuterades. Inget konkret bestämdes, men Stacken tar donationer av retrohårdvara.
Det diskuterades om att skaffa nya hyllor för att byta ut de buktande trähyllorna som nu finns.
Mötet avslutas 20:41.
Protokoll fört vid Datorföreningen Stackens ordinarie höstmöte, 16 november 2023 i sal Q22, KTH Campus.
Föreningens ordförande Marcus Dicander förklarade mötet öppnat klockan 19:33:33.
Mötet valde Marcus Dicander till mötesordförande.
Harald Barth och John Lorentzson valdes till justeringsmän tillika rösträknare.
Rasmus Kaj valdes till mötesssekreterare.
Dagordningen godkändes efter att mötessekreteraren kommit ikapp.
Följande medlemmar befinns närvarande med rösträtt:
Marcus Dicander, Rasmus Kaj, Martin Björnebro, Hugo Ameln, Viktor Kryg, Stefan Berggren, Per Eriksson, Magnus Ahltorp, Francisco Manríquez, David Kniberg, John Lorentzson, Hans Nordström, Elias Lundell.
Närvarande stödmedlem är Harald Barth.
Från punkt 8: Per-Olov Andersson.
Valberedningen presenterade den befintliga styrelsen och öppnade för fria nomineringar från mötet.
Mötet valde följande styrelse för 2024:
Ordförande: Marcus Dicander. Vice ordförande: Martin Björnebro. Sekreterare: John Lorentzson. Kassör: Stellan Lagerström. Ledamöter: Hugo Ameln, Viktor Kryg.
Mötet beslutade att ordförande och kassör, Marcus Dicander och Stellan Lagerström, var för sig tecknar firman för 2024.
Mötet valde Stefan Berggren och Rasmus Kaj till revisorer för 2024.
Mötet valde Elias Lundell, Rasmus Kaj, och Magnus Ahltorp till valberedning.
Medlemsskap för 2024 kommer att vara gratis för THS-studerandemdlemmar och kosta 124 kronor för övriga medlemmar och stödmedlemmar.
Följande budget för 2024 föreslogs av mötet:
medlemsavgifter: +5000 SEK finansiella kostnader: -1000 SEK hårdvara: -10000 SEK kylning: -30000 SEK evenemang: -2000 SEK
Posten "kylning" syftar på att få vår nödkyla i datorhallen reparerad, och kvarstår från förra årets budget, då reparationen inte blivit av än.
Underskottet tas från fonderade medel.
Mötet fastställde budgeten enligt förslaget.
Medlemskap. Vi är en kårförening igen, men behöver något större andel THS-studerandemedlemmar för att fortsätta vara det.
Vi behöver också bli bättre att välkonmna och aktivera nya medlemmar.
Marcus Dicander förklarar mötet avslutat 21:07:07.